19 januari 2024

Job Personeelsmakelaar heeft zo nu en dan te maken met werkzoekenden die aangeven dat ze niet durven over te stappen vanwege een concurrentiebeding. Wij begrijpen deze zorg volledig en nemen dergelijke situaties uiteraard serieus. Echter, bij Job Personeelsmakelaar zijn we ook van mening dat een concurrentiebeding vaak helemaal geen juridisch struikelblok hoeft te zijn. We leggen uit hoe dit zit en hoe we hierbij te werk gaan. 

Wat is een concurrentiebeding? 
Een concurrentiebeding is een clausule in een arbeidsovereenkomst die de balans zoekt tussen het belang van de werknemer bij een vrije arbeidskeuze versus het belang van de werkgever bij bescherming van het bedrijfsdebiet, zoals knowhow, reputatie en goodwill. Dit beding heeft niet tot doel om werknemers te beperken in een competitieve arbeidsmarkt. Het kan begrijpelijk zijn dat een werknemer zijn plafond bereikt of elders nieuwe kansen wil verkennen, zonder dat dit als een belemmering wordt gezien door de huidige werkgever. Een geheimhouding blijft echter wel altijd van kracht, ook wanneer men elders gaat werken. 

Nieuwsgierig welke keuzes Jeroen als Plant Manager in zijn carrière maakt? Lees zijn verhaal

Job Personeelsmakelaar als persoonlijke arbeidsmarktadviseur
Een werkzoekende waarvoor Job Personeelsmakelaar met succes heeft bemiddeld, kan hierover meepraten: ‘Ik mocht van mijn werkgever de eerste drie maanden niet bij een vergelijkbaar bedrijf werken, met een uitgebreide lijst van bedrijven in de omgeving. Via Job Personeelsmakelaar had ik een andere baan gevonden en zij waren volledig op de hoogte van het concurrentiebeding dat ik had. De juridische afdeling van Job Personeelsmakelaar heeft de situatie beoordeeld en concludeerde dat er weinig grond was om bezwaar te maken. Met een gerust hart diende ik mijn ontslag in en legde mijn werkgever uit dat het concurrentiebeding mijn ontwikkeling zou belemmeren. Helaas konden we elkaar hier niet in vinden. Gedurende het proces dat volgde had ik veel contact met Job Personeelsmakelaar, die een advocaat inschakelde om me te ondersteunen. Met als resultaat dat mijn oude werkgever mijn overstap aanvaarde.’ 

Toegevoegde waarde van Job Personeelsmakelaar
Ondanks de uitdagingen zette Stefan dus door, met de hulp van Job Personeelsmakelaar. ‘Het stelde me gerust dat Job Personeelsmakelaar vasthield aan hun standpunt. Het juridische speelveld was nieuw voor me en dat maakte het spannend. We hadden minstens wekelijks contact en als er brieven binnenkwamen of actie moest worden ondernomen, hadden we meerdere keren per week telefonisch contact. Dat was heel prettig.’ Kortom: om werkzoekenden te helpen en te voorzien van advies, ondernemen we bij Job Personeelsmakelaar zo nodig juridische stappen, met als doel te bemiddelen of te onderzoeken of er geldige redenen zijn om het concurrentiebeding aan te vechten. Laat een concurrentiebeding je niet tegenhouden! 

Zit jij in een vergelijkbare situatie? 
Maak een afspraak bij Job Personeelsmakelaar om te bespreken wat we hierin voor jou kunnen betekenen.